Ratujmy żywność przed zmarnowaniem, bądźmy ZERO WASTE!

Ratujmy żywność przed zmarnowaniem, bądźmy ZERO WASTE!

Grudzień 18, 2020, Opublikowano przez: ,

Rocznie w Polsce marnuje się aż 52 kg żywności na jedną osobę. Nasz kraj jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności.

Wydział Ochrony Środowiska zaprasza do obejrzenia konferencji „Dolny Śląsk nie marnuje 2020” na której przedstawiono ciekawe pomysły jak uniknąć wyrzucania jedzenia. Eksperci podpowiadali jak zrobić rozsądne zakupy, jak kreatywnie wykorzystać zapasy i gotować tak, aby nic się marnowało

https://www.youtube.com/watch?v=x2X7QLXVsu4&feature=youtu.be

 

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

  • zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych,
  • ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce,
  • planuj swój jadłospis,
  • nie kupuj na zapas,
  • na zakupy chodź z listą potrzebnych produktów,
  • nie ulegaj promocjom, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy,
  • rób częściej mniejsze zakupy,
  • nie rób zakupów z pustym żołądkiem,
  • kupuj lokalnie,
  • kupuj sezonowe warzywa i owoce,
  • zamrażaj to czego nie zjesz,
  • bądź kreatywny w kuchni,
  • przekształcaj jedną potrawę w drugą,
  • nakładaj na talerz mniejsze porcje,
  • podawaj poszczególne składniki dania na oddzielnych talerzach